Vår äppelodling

I vår äppelodling som ligger alldeles intill musteriet odlar vi bl. a. två sorter på försök. De båda försökssorterna är Sonnenglanz och Freiherr von Hallberg. Dessa sorter kommer från Sydtyskland och har hittills inte odlats i Sverige. Vi tror dock att det milda klimatet på Kållandsö ger goda förutsättningar för dessa exklusiva äpplen att trivas.

Vidare odlar vi flera sorter av pelaräppelträd som kan bli upp till 5 meter höga och inte minst har vi låtit ympa ett flertal stammar av Kållandsöäpplen, därav namnet på vårt musteri.

När vi har planterat klart den mark vi har till förfogande kommer det att finnas ca 2.500 träd på Kållandsöäpplet.

Sonnenglanz, det gula delikatessäpplet

Sonneglanz är en nyutvecklad sort som vid mognad visar en guldgul färg. Fruktköttet är gräddvitt, mycket fast och extremt saftigt vilket gör det ypperligt för mustning. Sonnenglanz är allergivänligt (Mal d1) och är framtaget i trakten av München.

Det finns många smaker i Sonnenglanz, mycket fruktsocker och mycket syra vilket gör att vi vågar kalla det för ”Vänerns Riesling”.

Blandar man must från Sonnenglanz med 40-50% kolsyrat vatten får man ett ypperligt alkoholfritt alternativ till vitt vin.

Freiherr von Hallberg, finsmakaräpplet

Precis som Sonnenglanz kommer denna sort från Sydtyskland och är röd tillfärgen. Fruktköttet är ljust och har fördelen av att det inte mörknar när man skurit upp skivor eller klyftor av frukten. Fruktköttet förblir vitt tills det torkar och sorten passar utmärkt att ha i sallader eller som dekoration i matlagning. Vi väljer dock att pressa våra äpplen till en premium-must som med sin kryddiga smak utmärker sig bland andra sorter.

Båda sorterna Sonnenglanz och Freiherr von Hallberg är utvecklade av Bayerische Obstzentrum i Hallbergmoos utanför München och omfattas av gällande skydd.

Kållandsöäpplet

Kållandsö är en äppelsort som lär ha införts från Tyskland till Läckö under Magnus Gabriel de la Gardies tid, d.v.s. på 1600-talet. Sorten har förädlats och ympats vidare och spreds i större omfattning både på Kållandsö och på andra håll i landet under 1900-tales första hälft. Idag kan man se många gamla Kållandsöäppelträd på Kållandsö och runt om i Lidköpingsbygden. Äpplena kan bli mycket stora, en fruktvikt på 500 gram eller mer förekommer ofta. Frukten är närmast gul till ljusröd med ett löst fruktkött som är saftigt med en syrlig smak. Kållandsö mognar i december och kan därefter lagras till mars, och äpplet passar bra i köket.

Vi har låtit ympa några stammar med Kållandsöäpplen och fler ympar är beställda så att vi kan ge sorten en möjlighet att föryngras och leva vidare på Kållandsö.

Pelaräppelträd

I vår odling växer det pelarträd av sorterna Redcats, Starcats, Suncats, Goldcats och Greencats. De olika sorterna i ”Cats-serien” mognar vid olika tidpunkt och först ut att kunna plockas är Suncats i början av september och sist är Goldcats i mitten av oktober.

Vi säljer även pelaräppelträd och från och med hösten 2023 har vi ett komplett sortiment, är Du intresserad av att köpa pelarträd, kontakta oss enligt nedan.